Jak zarządzać ludźmi?

Pytanie na forumODP
Jak zarządzać ludźmi?
forumForum » Pytania biznesowe
flagData pytania:2021-10-21 10:42:19
flagAktualizacja:2025-09-09 04:04:11
Pytanie użytkownika

Od kilku tygodni zajmuję kierownicze stanowisko w firmie, w której pracuję. Od kolegi musiałem zmienić się w szefa. Przyznam, że nie spodziewałem się, że będzie to dla mnie aż tak trudne. Czy możecie udzielić mi jakichś rad, jak mam oddzielić strefę prywatną od zawodowej?

Pytanie przesłane przez użytkownika.
Porady dostępne poniżej.
Porada experta

Nowy menedżer, stając przed wyzwaniem przejścia od kolegi do szefa, powinien priorytetowo ustalić jasne granice między życiem prywatnym a zawodowym, komunikując zespołowi nowe zasady współpracy. Kluczowe jest konsekwentne stosowanie obiektywnych kryteriów oceny pracy, unikanie faworyzowania oraz podejmowanie decyzji wyłącznie na podstawie merytorycznych przesłanek, co pomoże budować autorytet oparty na profesjonalizmie, nie na wcześniejszych relacjach. Należy aktywnie koncentrować się na celach biznesowych, delegując zadania i monitorując ich realizację w sposób bezosobowy, a także inwestować w rozwój własnych kompetencji zarządczych poprzez szkolenia lub mentoring, co wzmocni poczucie pewności siebie w nowej roli, oddzielając sferę osobistą od odpowiedzialności służbowych, budując efektywny zespół.

Porada naszego najlepszego experta.
Rady innych użytkowników poniżej.
Porada

Nowy menedżer, stając przed wyzwaniem przejścia od kolegi do szefa, powinien priorytetowo ustalić jasne granice między życiem prywatnym a zawodowym, komunikując zespołowi nowe zasady współpracy. Kluczowe jest konsekwentne stosowanie obiektywnych kryteriów oceny pracy, unikanie faworyzowania oraz podejmowanie decyzji wyłącznie na podstawie merytorycznych przesłanek, co pomoże budować autorytet oparty na profesjonalizmie, nie na wcześniejszych relacjach. Należy aktywnie koncentrować się na celach biznesowych, delegując zadania i monitorując ich realizację w sposób bezosobowy, a także inwestować w rozwój własnych kompetencji zarządczych poprzez szkolenia lub mentoring, co wzmocni poczucie pewności siebie w nowej roli, oddzielając sferę osobistą od odpowiedzialności służbowych, budując efektywny zespół.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
  • Uwagi dodatkowe

Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.

Brak porad innych użytkowników...
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close