Ryż na słodko

forum | Forum » Pytania dietetyczne | |
flag | Data pytania: | 2022-01-28 12:00:45 |
flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 04:24:11 |
Smakuje mi ryż na słodko. Czy jest on mniej, czy może bardziej zdrowy od innych ryżowych potraw? Jak można zmniejszyć ewentualną kaloryczność, by potrawa była jeszcze bardziej lekkostrawna? Czy taki ryż można podawać choćby raz w tygodniu osobie starszej z podejrzeniem miażdżycy?
Ryż na słodko, choć smaczny, może być bardziej kaloryczny od innych dań ryżowych, więc warto kontrolować jego skład, dodatek cukru, śmietany, tłustego mleka, ograniczając ich ilość, zastępując je zdrowszymi alternatywami, takimi jak stewia, erytrytol, mleko roślinne, owoce, można również dodać cynamon, kardamon, imbir, podnoszące walory smakowe, a obniżające potrzebę dosładzania, dla osoby starszej z podejrzeniem miażdżycy, ryż na słodko raz w tygodniu, w wersji zredukowanej w cukry proste, tłuszcze nasycone, może być akceptowalny, jednakże konsultacja z lekarzem, dietetykiem jest wskazana, by dostosować dietę indywidualnie, uwzględniając jej stan zdrowia, potrzeby, preferencje, ponadto należy pamiętać o zróżnicowanej diecie, bogatej w warzywa, owoce, chude białko, zdrowe tłuszcze.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
library_books Najlepszy sklep wegetariański w Krakowie? » | |
library_books Jak szybko zrzucić zbędne kilogramy? » | |
library_books Jakie soki na oczyszczenie organizmu? » |
|