Ryż na słodko

Pytanie na forumODP
Ryż na słodko
forumForum » Pytania dietetyczne
flagData pytania:2022-01-28 12:00:45
flagAktualizacja:2025-09-09 04:24:11
ID: 6581f0214b4dc

Smakuje mi ryż na słodko. Czy jest on mniej, czy może bardziej zdrowy od innych ryżowych potraw? Jak można zmniejszyć ewentualną kaloryczność, by potrawa była jeszcze bardziej lekkostrawna? Czy taki ryż można podawać choćby raz w tygodniu osobie starszej z podejrzeniem miażdżycy?

Porada

Ryż na słodko, choć smaczny, może być bardziej kaloryczny od innych dań ryżowych, więc warto kontrolować jego skład, dodatek cukru, śmietany, tłustego mleka, ograniczając ich ilość, zastępując je zdrowszymi alternatywami, takimi jak stewia, erytrytol, mleko roślinne, owoce, można również dodać cynamon, kardamon, imbir, podnoszące walory smakowe, a obniżające potrzebę dosładzania, dla osoby starszej z podejrzeniem miażdżycy, ryż na słodko raz w tygodniu, w wersji zredukowanej w cukry proste, tłuszcze nasycone, może być akceptowalny, jednakże konsultacja z lekarzem, dietetykiem jest wskazana, by dostosować dietę indywidualnie, uwzględniając jej stan zdrowia, potrzeby, preferencje, ponadto należy pamiętać o zróżnicowanej diecie, bogatej w warzywa, owoce, chude białko, zdrowe tłuszcze.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close