Zespół jelita drażliwego dieta

Pytanie na forumODP
Zespół jelita drażliwego dieta
forumForum » Pytania dietetyczne
flagData pytania:2021-11-10 21:52:42
flagAktualizacja:2025-09-09 04:25:11
Pytanie użytkownika

Dokuczają mi biegunki, gazy i wzdęcia, wyszło na to, że mam zespół jelita drażliwego :( Trochę się podłamałam bo bardzo lubię jeść i testować różne potrawy. Jaką dietę powinnam przy tym przestrzegać, tak żeby mi to tak bardzo nie dokuczało?

Pytanie przesłane przez użytkownika.
Porady dostępne poniżej.
Porada experta

W obliczu zespołu jelita drażliwego, z biegunkami, gazami i wzdęciami, kluczowe jest przyjęcie spersonalizowanej strategii żywieniowej. Zaleca się dietę niskiego FODMAP, polegającą na eliminacji i stopniowej reintrodukcji fermentujących węglowodanów, by zidentyfikować indywidualne triggery. Należy unikać potraw ciężkostrawnych, ostrych, mocno przetworzonych oraz dbać o regularność posiłków. Współpraca z dietetykiem klinicznym jest niezbędna do opracowania zbilansowanego jadłospisu, który złagodzi dolegliwości, jednocześnie pozwalając cieszyć się jedzeniem i poprawiać jakość życia, odzyskując komfort.

Porada naszego najlepszego experta.
Rady innych użytkowników poniżej.
Porada

W obliczu zespołu jelita drażliwego, z biegunkami, gazami i wzdęciami, kluczowe jest przyjęcie spersonalizowanej strategii żywieniowej. Zaleca się dietę niskiego FODMAP, polegającą na eliminacji i stopniowej reintrodukcji fermentujących węglowodanów, by zidentyfikować indywidualne triggery. Należy unikać potraw ciężkostrawnych, ostrych, mocno przetworzonych oraz dbać o regularność posiłków. Współpraca z dietetykiem klinicznym jest niezbędna do opracowania zbilansowanego jadłospisu, który złagodzi dolegliwości, jednocześnie pozwalając cieszyć się jedzeniem i poprawiać jakość życia, odzyskując komfort.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
  • Uwagi dodatkowe

Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.

Brak porad innych użytkowników...
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close