Czy to oszustwo?
| forum | Forum » Pytania finansowe | |
| flag | Data pytania: | 2022-02-16 23:43:28 |
| flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 04:42:10 |
Jakiś czas temu dostałam w poczcie elektronicznej propozycję pożyczkową, z której postanowiłam skorzystać. Oferta jednak zaczęła budzić moje wątpliwości. Pożyczkodawca życzy sobie uregulowania na początek wysokiej opłaty manipulacyjnej w wysokości aż 300 zł. Potrzebuję pieniędzy, więc jeśli wpłacę te 300 zł, a pożyczki nie dostanę…
Pytanie przesłane przez użytkownika.Porady dostępne poniżej.
Proponuje się natychmiastowe wstrzymanie wszelkich płatności na rzecz pożyczkodawcy, zwłaszcza wysokiej opłaty manipulacyjnej, gdyż takie wymagania są silnym sygnałem oszustwa finansowego, grozi to utratą środków. Należy bezwzględnie zweryfikować wiarygodność podmiotu oferującego pożyczkę, sprawdzając licencje i opinie w niezależnych źródłach. Zamiast ryzykować utratę pieniędzy, zaleca się poszukanie alternatywnych, bezpiecznych źródeł finansowania, takich jak licencjonowane banki lub sprawdzone instytucje pożyczkowe, które nigdy nie pobierają opłat wstępnych przed udzieleniem kredytu. W przypadku dalszych wątpliwości, warto skonsultować się z rzecznikiem praw konsumenta, aby uzyskać pomoc.
Porada naszego najlepszego experta.Rady innych użytkowników poniżej.
Proponuje się natychmiastowe wstrzymanie wszelkich płatności na rzecz pożyczkodawcy, zwłaszcza wysokiej opłaty manipulacyjnej, gdyż takie wymagania są silnym sygnałem oszustwa finansowego, grozi to utratą środków. Należy bezwzględnie zweryfikować wiarygodność podmiotu oferującego pożyczkę, sprawdzając licencje i opinie w niezależnych źródłach. Zamiast ryzykować utratę pieniędzy, zaleca się poszukanie alternatywnych, bezpiecznych źródeł finansowania, takich jak licencjonowane banki lub sprawdzone instytucje pożyczkowe, które nigdy nie pobierają opłat wstępnych przed udzieleniem kredytu. W przypadku dalszych wątpliwości, warto skonsultować się z rzecznikiem praw konsumenta, aby uzyskać pomoc.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
|
Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
| library_books Kumulacja spłaty kilku kredytów » | |
| library_books Zmiana pracy » | |
| library_books Jakie stawki płaci się niani? » |
|