Jak założyć firmę nie wychodząc z domu

Pytanie na forumODP
Jak założyć firmę nie wychodząc z domu
forumForum » Pytania finansowe
flagData pytania:2021-12-06 13:37:50
flagAktualizacja:2025-09-09 04:45:10
ID: 6581f020b592d

Jestem zmuszony przez swojego pracodawcę do założenia firmy oraz wykonywania dotychczasowej pracy. Wiem rejestracja w systemie CIDG jest dostępna drogą elektroniczną. Mam natomiast informacje, że chcąc być płatnikiem VAT - u wizyta w swoich urzędzie skarbowym jest nieunikniona. Czy ktoś przez to przechodził?

Porada

Proponowanym rozwiązaniem jest pełne wykorzystanie elektronicznego formularza CEIDG-1, który integruje w sobie również zgłoszenie rejestracyjne w zakresie podatku od towarów i usług, co eliminuje konieczność osobistej wizyty w urzędzie skarbowym. W trakcie wypełniania wniosku online wystarczy zaznaczyć odpowiednie pole dotyczące chęci bycia czynnym płatnikiem VAT, a system automatycznie przekaże te informacje do właściwego organu podatkowego. Cały proces można sfinalizować zdalnie, wykorzystując do autoryzacji Profil Zaufany lub kwalifikowany podpis elektroniczny, dzięki czemu założenie firmy wraz z rejestracją VAT odbywa się całkowicie bez wychodzenia z domu.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close