Uszkodziłem kartę do bankomatu, co teraz?

Pytanie na forumODP
Uszkodziłem kartę do bankomatu, co teraz?
forumForum » Pytania finansowe
flagData pytania:2021-09-23 14:45:45
flagAktualizacja:2025-09-09 04:48:10
Pytanie użytkownika

Wczoraj byłem ze znajomymi na mieście i przez przypadek uszkodziłem swoją kartę płatniczą. Próbowałem dzisiaj w sklepie i niestety nie mogę nią płacić zbliżeniowo. Czy dostanę bez problemu nową kartę w banku?

Pytanie przesłane przez użytkownika.
Porady dostępne poniżej.
Porada experta

Uszkodzenie karty płatniczej to problem, należy więc niezwłocznie podjąć działania, pierwszym krokiem powinno być skontaktowanie się z bankiem, można to zrobić telefonicznie, osobiście w placówce, lub za pośrednictwem bankowości internetowej, trzeba zgłosić uszkodzenie karty, a następnie zawnioskować o wydanie duplikatu, bank z pewnością poinformuje o procedurze, czasie oczekiwania, ewentualnych kosztach, w międzyczasie, jeśli to możliwe, warto korzystać z płatności mobilnych, na przykład BLIK-a, lub kart wirtualnych, należy pamiętać o zabezpieczeniu konta, zwłaszcza jeśli istnieje podejrzenie, że uszkodzenie karty mogło narazić ją na nieautoryzowany dostęp, w takiej sytuacji warto rozważyć tymczasowe zablokowanie karty, do czasu otrzymania nowej.

Porada naszego najlepszego experta.
Rady innych użytkowników poniżej.
Porada

Uszkodzenie karty płatniczej to problem, należy więc niezwłocznie podjąć działania, pierwszym krokiem powinno być skontaktowanie się z bankiem, można to zrobić telefonicznie, osobiście w placówce, lub za pośrednictwem bankowości internetowej, trzeba zgłosić uszkodzenie karty, a następnie zawnioskować o wydanie duplikatu, bank z pewnością poinformuje o procedurze, czasie oczekiwania, ewentualnych kosztach, w międzyczasie, jeśli to możliwe, warto korzystać z płatności mobilnych, na przykład BLIK-a, lub kart wirtualnych, należy pamiętać o zabezpieczeniu konta, zwłaszcza jeśli istnieje podejrzenie, że uszkodzenie karty mogło narazić ją na nieautoryzowany dostęp, w takiej sytuacji warto rozważyć tymczasowe zablokowanie karty, do czasu otrzymania nowej.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
  • Uwagi dodatkowe

Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.

Lista najlepszych odpowiedziOceń
W większości przypadków tak, ale bank na pewno będzie wymagał dodatkowej opłaty za wymianę karty na nową. Zazwyczaj jest to drobna opłata, ale raczej nie będzie możliwości jej uniknięcia.
ilość ocen: 2
Jak zapłacisz to na pewno dostaniesz
ilość ocen: 1
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close