Czy mogę stosować kosmetyki z węglem?

Pytanie na forumODP
Czy mogę stosować kosmetyki z węglem?
forumForum » Pytania kosmetycze
flagData pytania:2021-09-26 19:43:21
flagAktualizacja:2025-09-09 05:03:21
ID: 6581f01ec8dd3

Słyszałam o dobrym działaniu kosmeetyków, które mają w swoim składzie węgiel, czy moge je stosować na skórę z trądzikiem?

Porada

Stosowanie kosmetyków z węglem na skórę trądzikową może być korzystne, węgiel aktywny absorbuje zanieczyszczenia i sebum, redukując zaskórniki i wypryski, jednakże należy zachować ostrożność, ponieważ niektóre produkty mogą wysuszać skórę, powodując podrażnienia, zaleca się rozpoczęcie od stosowania kosmetyków z węglem raz lub dwa razy w tygodniu, obserwując reakcję skóry, ważne jest także, aby wybierać produkty o łagodnych składach, unikając silnych detergentów i alkoholu, dodatkowo warto skonsultować się z dermatologiem, który oceni stan skóry i doradzi odpowiednie kosmetyki, aby uniknąć pogorszenia stanu trądziku, w przypadku wystąpienia podrażnień, zaczerwienienia lub swędzenia, należy natychmiast zaprzestać stosowania produktu, pamiętając o nawilżaniu skóry po użyciu kosmetyków z węglem, co pomoże utrzymać jej odpowiedni poziom nawilżenia i zapobiegnie nadmiernemu wysuszeniu.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close