Jak pozbyć się zaskórników?

Pytanie na forumODP
Jak pozbyć się zaskórników?
forumForum » Pytania kosmetycze
flagData pytania:2021-12-15 08:40:51
flagAktualizacja:2025-09-09 05:10:21
ID: 6581f020eeb25

Mam problem natury estetycznej. Mianowicie na twarzy mam bardzo dużo zaskórników. Wyglądają bardzo niestetycznie, czasem trudno ukryć mi je pod makijażem. Znacie jakiś domowy sposób na pozbycie się zaskórników? Wyciskanie nie pomaga, a wręcz mam wrażenie, że pogłębia problem. Czy polecicie sposoby na usuwanie zaskórników? Mogą być sprawdzone kosmetyki.

Porada

Kluczowe jest zaniechanie mechanicznego wyciskania zaskórników na rzecz systematycznej, wieloetapowej pielęgnacji. Podstawą jest codzienne oczyszczanie produktami z kwasem salicylowym, który penetruje i odblokowuje pory, a uzupełnieniem regularne złuszczanie martwego naskórka. Warto stosować delikatne peelingi enzymatyczne lub maseczki z zielonej glinki, które skutecznie absorbują nadmiar sebum i zanieczyszczenia. Dobrym rozwiązaniem jest także włączenie do rutyny toników z kwasami lub serum z niacynamidem, co pomoże uregulować pracę skóry.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close