Co zrobić z awokado?

forum | Forum » Pytania kulinarne | |
flag | Data pytania: | 2021-10-21 09:16:06 |
flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 05:31:25 |
Po raz pierwszy kupiłam awokado. Naleciało mnie, żeby je spróbować. Nie wiem jednak kompletnie jak je przyrządzić. Czy można je po prostu obrać i zjeść na surowo? Co polecacie? Słyszałam też o guacamole, ale nie wiem jak go zrobić. Powiedzcie też, kiedy awokado jest dojrzałe? Moje jest bardzo twarde czy po prostu potrzebuje jeszcze czasu?
Twarde awokado jest niedojrzałe, dlatego należy je pozostawić na kilka dni w temperaturze pokojowej, aż skórka delikatnie ugnie się pod naciskiem palca. Dojrzały owoc jak najbardziej można jeść na surowo, wystarczy przekroić go na pół, usunąć pestkę i wydrążyć miąższ łyżeczką. Najprościej jest położyć go na grzance, doprawiając solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Aby przygotować proste guacamole, rozgnieć miąższ widelcem, a następnie dodaj przeciśnięty czosnek, sok z limonki, sól oraz świeżą kolendrę.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
library_books Co mieliście na wigili? » | |
library_books Pasztet z mięsa rosołowego » | |
library_books Jak długo gotować makaron? » |
|