Jak zrobić chrupiące frytki

Pytanie na forumODP
Jak zrobić chrupiące frytki
forumForum » Pytania kulinarne
flagData pytania:2021-10-25 19:54:49
flagAktualizacja:2025-09-09 05:36:24
ID: 6581f01fde147

Siemka, mam problem taki, że zawsze jak smażę frytki to wychodzą ona zbyt miękkie, a jak je potrzymam dłużej to są za twarde i praktycznie jeść się nie da.... Jak zrobić, aby były one miękkie środku i chrupiące na zewnątrz.

Porada

Aby uzyskać idealne frytki, należy zacząć od odpowiedniego rodzaju ziemniaków, wybierając te o niskiej zawartości wody, następnie pokrojone frytki trzeba dokładnie wypłukać w zimnej wodzie, usuwając nadmiar skrobi, później osuszyć je papierowym ręcznikiem, przygotowując do smażenia, kluczowe jest dwuetapowe smażenie, najpierw w niższej temperaturze, około 150 stopni Celsjusza, przez kilka minut, aby zmiękły w środku, potem wyjmujemy je i zwiększamy temperaturę oleju do około 180 stopni Celsjusza, smażąc frytki ponownie, aż staną się złociste i chrupiące na zewnątrz, po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i doprawiamy solą, pamiętając, że świeżo usmażone smakują najlepiej.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close