Stek wołowy
| forum | Forum » Pytania kulinarne | |
| flag | Data pytania: | 2021-12-07 20:37:34 |
| flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 05:45:23 |
Nigdy nie wiem jak upiec stek wołowy aby był upieczony a nie był suchy. Staram się podchodzić do tematu w sposób czasowy ( po kilka minut na stronę), ale to nie zawsze daje pożądany efekt. Wszystko zależy według mnie od zakupionego mięsa. Może znacie sposób wyboru takiego mięsa i sposób jego pieczenia?
Pytanie przesłane przez użytkownika.Porady dostępne poniżej.
Aby cieszyć się idealnym stekiem, warto zacząć od starannego wyboru mięsa, poszukując kawałków z marmurkowym tłuszczem, który podczas pieczenia się wytapia, nadając soczystość, kluczowe jest również odpowiednie przygotowanie, czyli wyjęcie mięsa z lodówki na około godzinę przed obróbką, aby osiągnęło temperaturę pokojową, co zapewni równomierne pieczenie, następnie należy rozgrzać patelnię na dużym ogniu, obsmażając stek z obu stron po kilka minut, tworząc apetyczną skórkę, a czas pieczenia w środku zależy od preferowanego stopnia wysmażenia, użycie termometru do mięsa to doskonały sposób na kontrolę, pamiętajmy o odpoczynku steka po zdjęciu z patelni, co pozwoli sokom równomiernie się rozprowadzić, gwarantując soczystość i pełnię smaku.
Porada naszego najlepszego experta.Rady innych użytkowników poniżej.
Aby cieszyć się idealnym stekiem, warto zacząć od starannego wyboru mięsa, poszukując kawałków z marmurkowym tłuszczem, który podczas pieczenia się wytapia, nadając soczystość, kluczowe jest również odpowiednie przygotowanie, czyli wyjęcie mięsa z lodówki na około godzinę przed obróbką, aby osiągnęło temperaturę pokojową, co zapewni równomierne pieczenie, następnie należy rozgrzać patelnię na dużym ogniu, obsmażając stek z obu stron po kilka minut, tworząc apetyczną skórkę, a czas pieczenia w środku zależy od preferowanego stopnia wysmażenia, użycie termometru do mięsa to doskonały sposób na kontrolę, pamiętajmy o odpoczynku steka po zdjęciu z patelni, co pozwoli sokom równomiernie się rozprowadzić, gwarantując soczystość i pełnię smaku.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
|
Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
| library_books Jajecznica na oliwie » | |
| library_books Co jeść zamiast mięsa? » | |
| library_books Jakie grzyby na zupę? » |
|
