W czym przechowywać wino?

Pytanie na forumODP
W czym przechowywać wino?
forumForum » Pytania kulinarne
flagData pytania:2021-09-28 22:38:50
flagAktualizacja:2025-09-09 05:46:23
ID: 6581f01edead8

Chciałam zapytać osoby, które robią domowe wina, mam nadzieję, że znajdzie sie tu ktoś taki:) A mianowicie, w czym najlepiej jest przechowywać takie gotowe, młode wino?

Porada

Aby zachować jakość domowego wina, polecam przechowywanie go w szklanych butelkach, najlepiej ciemnych, które chronią przed światłem, wpływającym negatywnie na smak i aromat, ważne jest również użycie korków, zapewniających szczelne zamknięcie, uniemożliwiające dostęp powietrza, co zapobiega utlenianiu, alternatywą mogą być butelki z zakrętkami, jednak korki są tradycyjnie uważane za lepsze, zapewniając mikrowentylację, kluczowe jest także przechowywanie wina w chłodnym, ciemnym miejscu, z dala od wibracji i nagłych zmian temperatur, idealna temperatura to około 10-15 stopni Celsjusza, piwnica lub specjalna szafka na wino będą najlepszym wyborem, warto też pamiętać o odpowiednim ułożeniu butelek, leżąco, aby korek był stale zwilżony winem, co zapobiega jego wysychaniu i utracie szczelności.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close