Co zrobić z niepotrzebnymi książkami?

Pytanie na forumODP
Co zrobić z niepotrzebnymi książkami?
forumForum » Pytania ogólne
flagData pytania:2022-01-28 11:35:12
flagAktualizacja:2025-09-09 06:05:23
Pytanie użytkownika

Mam w domu sporo niepotrzebnych książek. Co mogę z nimi zrobić, żeby nie wyrzucać na śmietnik? Szkoda, by miały się zmarnować. Na wystawianie na aukcjach nie mam czasu, wolałabym pozbyć się wszystkich jednocześnie. Podpowiedzcie, gdzie je mogę zanieść lub wysłać. Najlepiej w miarę szybko.

Pytanie przesłane przez użytkownika.
Porady dostępne poniżej.
Porada experta

Rozważ oddanie książek do biblioteki, być może uzupełnią ich zbiory, możesz też skontaktować się z lokalnymi domami dziecka lub ośrodkami wychowawczymi, często potrzebują książek dla dzieci i młodzieży, inną opcją jest przekazanie ich do antykwariatu, wycenią i odkupią, możesz też poszukać punktów zbiórki książek, niektóre organizacje charytatywne prowadzą takie akcje, sprawdź lokalne targi staroci, może ktoś będzie zainteresowany odkupieniem większej partii książek, możesz również zorganizować sąsiedzką wymianę książek, to szybki sposób na pozbycie się ich i sprawienie radości innym, warto też sprawdzić, czy w okolicy nie ma bookcrossingowych półek, gdzie można zostawić książki dla innych czytelników.

Porada naszego najlepszego experta.
Rady innych użytkowników poniżej.
Porada

Rozważ oddanie książek do biblioteki, być może uzupełnią ich zbiory, możesz też skontaktować się z lokalnymi domami dziecka lub ośrodkami wychowawczymi, często potrzebują książek dla dzieci i młodzieży, inną opcją jest przekazanie ich do antykwariatu, wycenią i odkupią, możesz też poszukać punktów zbiórki książek, niektóre organizacje charytatywne prowadzą takie akcje, sprawdź lokalne targi staroci, może ktoś będzie zainteresowany odkupieniem większej partii książek, możesz również zorganizować sąsiedzką wymianę książek, to szybki sposób na pozbycie się ich i sprawienie radości innym, warto też sprawdzić, czy w okolicy nie ma bookcrossingowych półek, gdzie można zostawić książki dla innych czytelników.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
  • Uwagi dodatkowe

Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.

Brak porad innych użytkowników...
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close