Grzech onanizmu spowiedź

Pytanie na forumODP
Grzech onanizmu spowiedź
forumForum » Pytania ogólne
flagData pytania:2021-10-26 22:22:22
flagAktualizacja:2025-09-09 06:20:22
ID: 6581f01ff0e51

Spowiadacie się z masturbacji księdzu? Jak to mówicie? Bo ja się wstydzę powiedzieć i nie wiem jak, no, ale chciałabym, żeby moja spowiedź była ważna, więc muszę powiedzieć wszystko...

Porada

Problem wstydu podczas spowiedzi z grzechu masturbacji jest powszechny, ale kluczowe dla ważności sakramentu jest szczere wyznanie. Należy pamiętać, że ksiądz jest sługą Bożym i słucha spowiedzi wielu osób, więc nie ma powodu do nadmiernego wstydu, gdyż jego rola polega na udzielaniu rozgrzeszenia, a nie na ocenianiu. Wystarczy powiedzieć, że popełniło się grzech nieczystości, nie musząc wchodzić w szczegóły, jeśli to sprawia trudność, ale jednocześnie wyrażając żal. Ważne jest pragnienie poprawy i pełne zaufanie do miłosierdzia Bożego, które jest zawsze dostępne dla skruszonego serca, niezależnie od formy wyznania, byle było ono szczere. Dążenie do ważnej spowiedzi świadczy o prawdziwej pobożności i chęci pojednania z Bogiem.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Lista najlepszych odpowiedziOceń
A w życiu... co to kogoś obchodzi... szaleństwo i tyle...
Ocena: 0
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close