Jak usunąc gumę do żucia z ubrania?

Pytanie na forumODP
Jak usunąc gumę do żucia z ubrania?
forumForum » Pytania ogólne
flagData pytania:2021-12-14 08:45:55
flagAktualizacja:2025-09-09 06:28:20
Pytanie użytkownika

Pomocy! Syn przykleił gumę do żucia do mojej ulubionej, jedwabnej bluzki! Niestety nie zauważyłam tego od razu, a po kilku dniach. Jak to usunąć? Co zrobić, żeby nie zniszczyć bluzki? Od razu włożyć do pralki, czy prać ręcznie. Pomóżcie mi, bo nie chcę zepsuć mojej ulubionej bluzki. Zdjęłam największą część gumy, ale gdzieniegdzie jeszcze zostało.

Pytanie przesłane przez użytkownika.
Porady dostępne poniżej.
Porada experta

Proponowanym rozwiązaniem jest włożenie jedwabnej bluzki do foliowego woreczka, a następnie umieszczenie jej w zamrażarce na kilka godzin, co spowoduje całkowite stwardnienie gumy. Po wyjęciu ubrania należy delikatnie wykruszyć lub zeskrobać zamrożoną gumę, używając do tego tępego narzędzia, na przykład krawędzi karty kredytowej, aby nie uszkodzić delikatnych włókien materiału. Ewentualne pozostałości plamy można usunąć, delikatnie pocierając je wacikiem nasączonym spirytusem, pamiętając o wcześniejszym teście w niewidocznym miejscu. Finalnie bluzkę należy wyprać ręcznie w letniej wodzie z dodatkiem łagodnego detergentu przeznaczonego do jedwabiu, unikając prania mechanicznego.

Porada naszego najlepszego experta.
Rady innych użytkowników poniżej.
Porada

Proponowanym rozwiązaniem jest włożenie jedwabnej bluzki do foliowego woreczka, a następnie umieszczenie jej w zamrażarce na kilka godzin, co spowoduje całkowite stwardnienie gumy. Po wyjęciu ubrania należy delikatnie wykruszyć lub zeskrobać zamrożoną gumę, używając do tego tępego narzędzia, na przykład krawędzi karty kredytowej, aby nie uszkodzić delikatnych włókien materiału. Ewentualne pozostałości plamy można usunąć, delikatnie pocierając je wacikiem nasączonym spirytusem, pamiętając o wcześniejszym teście w niewidocznym miejscu. Finalnie bluzkę należy wyprać ręcznie w letniej wodzie z dodatkiem łagodnego detergentu przeznaczonego do jedwabiu, unikając prania mechanicznego.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
  • Uwagi dodatkowe

Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.

Brak porad innych użytkowników...
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close