Nie chcę karmić piersią, jak zahamować laktację?

Pytanie na forumODP
Nie chcę karmić piersią, jak zahamować laktację?
forumForum » Pytania ogólne
flagData pytania:2021-11-23 08:42:33
flagAktualizacja:2025-09-09 06:40:22
ID: 6581f02064ad3

Niedawno urodziłam córeczkę, którą kocham nad życie. Jednak karmienie piersią jest dla mnie przerażające. Nie odnajduję się w tym. Mleka mam sporo i mogłabym karmić nim dziecko. Nie oceniajcie mnie, tylko podajcie rady jak zahamować laktację? Chciałabym, żeby moje piersi przestały produkować mleko. A może mogę go gdzieś oddać? Są jakieś banki mleka?

Porada

Zahamowanie laktacji po porodzie to osobista decyzja, należy skonsultować się z lekarzem, który oceni stan zdrowia i dobierze odpowiednią metodę, można rozważyć farmakologiczne środki, dostępne na receptę, skuteczne w szybkim zatrzymaniu produkcji mleka, alternatywnie istnieją domowe sposoby, takie jak picie naparów z szałwii, mięty, ograniczenie płynów, stosowanie zimnych okładów, mogą one pomóc, ale działają wolniej, ważne jest stopniowe odciąganie mleka, tylko do uczucia ulgi, by nie pobudzać laktacji, można również rozważyć oddawanie mleka do banku mleka kobiecego, jeśli pozwala na to sytuacja zdrowotna, jest to szlachetny gest, wspierający inne potrzebujące dzieci, decyzję należy podjąć po konsultacji ze specjalistą, uwzględniając własne preferencje i zdrowie.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close