Sposób na dobry rosół domowy

Pytanie na forumODP
Sposób na dobry rosół domowy
forumForum » Pytania ogólne
flagData pytania:2021-12-09 11:50:04
flagAktualizacja:2025-09-09 06:46:20
ID: 6581f020c331a

Są różne szkoły na temat gotowania rosołu. Podobno trzeba go gotować przez około ośmiu godzin na wolnym ogniu. Ma się mówiąc kuchennym żargonem" pyrtolić". Jestem zmuszony wejść do kuchni i stąd moje nowe problemy. Czy macie sprawdzone sposoby na ugotowanie smacznego rosołu?

Porada

Aby ugotować smaczny rosół, należy zacząć od dobrej jakości mięsa, na przykład wołowiny z kością i kurczaka, dodać włoszczyznę: marchew, pietruszkę, seler, por, cebulę opaloną nad ogniem, wszystko zalać zimną wodą, powoli doprowadzić do wrzenia, zebrać szumy, zmniejszyć ogień i gotować na bardzo wolnym ogniu przez co najmniej trzy godziny, można dodać lubczyk i ziele angielskie, pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem, rosół powinien "pyrkać", a nie wrzeć gwałtownie, im dłużej się gotuje, tym smak jest bardziej intensywny, warto spróbować różnych proporcji mięsa i warzyw, aby znaleźć swój idealny przepis, można też dodać grzyby suszone dla głębi smaku.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close