Sposób na dobry rosół domowy

forum | Forum » Pytania ogólne | |
flag | Data pytania: | 2021-12-09 11:50:04 |
flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 06:46:20 |
Są różne szkoły na temat gotowania rosołu. Podobno trzeba go gotować przez około ośmiu godzin na wolnym ogniu. Ma się mówiąc kuchennym żargonem" pyrtolić". Jestem zmuszony wejść do kuchni i stąd moje nowe problemy. Czy macie sprawdzone sposoby na ugotowanie smacznego rosołu?
Aby ugotować smaczny rosół, należy zacząć od dobrej jakości mięsa, na przykład wołowiny z kością i kurczaka, dodać włoszczyznę: marchew, pietruszkę, seler, por, cebulę opaloną nad ogniem, wszystko zalać zimną wodą, powoli doprowadzić do wrzenia, zebrać szumy, zmniejszyć ogień i gotować na bardzo wolnym ogniu przez co najmniej trzy godziny, można dodać lubczyk i ziele angielskie, pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem, rosół powinien "pyrkać", a nie wrzeć gwałtownie, im dłużej się gotuje, tym smak jest bardziej intensywny, warto spróbować różnych proporcji mięsa i warzyw, aby znaleźć swój idealny przepis, można też dodać grzyby suszone dla głębi smaku.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
library_books Jak całować się dobrze? » | |
library_books Sklep internetowy » | |
library_books Jak zachować młodość? » |
|