Jak założyć warzywnik na balkonie?

Pytanie na forumODP
Jak założyć warzywnik na balkonie?
forumForum » Pytania ogrodnicze
flagData pytania:2021-10-20 10:26:38
flagAktualizacja:2025-09-09 06:57:20
ID: 6581f01f6f449

Mam duży i przestronny balkon. Chciałabym założyć na nim warzywnik. Nie wiem tylko, czy warzywa wyrosną mi w skrzynkach? Kupiłam sześć skrzyne. Chciałabym zasadzić rzodkiew, sałaty, marchew, ostre papryczki, fasolę biały jaś. Na co zwracać uwagę przy wyborze miejsca na warzywnik na balkonie? Jaką ziemię kupić, żeby warzywka dobrze rosły?

Porada

Proponujemy rozwiązanie, które pozwoli cieszyć się własnymi warzywami z balkonu, ponieważ uprawa w sześciu skrzynkach jest jak najbardziej możliwa i przynosi wiele satysfakcji. Kluczowe jest wybranie dla warzywnika stanowiska słonecznego i osłoniętego od wiatru, co zapewni roślinom optymalne warunki do wzrostu. Należy zakupić żyzną i przepuszczalną ziemię przeznaczoną specjalnie do uprawy warzyw, która zagwarantuje obfite plony. W przypadku marchwi konieczne będzie zapewnienie głębokich pojemników, a fasola biały jaś będzie wymagała podpór, natomiast rzodkiewka, sałaty i ostre papryczki świetnie poradzą sobie w pozostałych skrzynkach przy regularnym podlewaniu.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close