Podatek od darowizny

Pytanie na forumODP
Podatek od darowizny
forumForum » Pytania podatkowe
flagData pytania:2022-01-18 13:47:00
flagAktualizacja:2025-09-09 07:04:17
ID: 6581f0211baa0

Otrzymałem w akcie darowizny od rodziców mieszkanie własnościowe. Nie wiem czy w związku z tym mam jakieś zobowiązania podatkowe? Ponadto nie wiem czy nie jestem zobowiązana do rozliczenia się z moją siostrą? Co to jest tak zwany zachówek i czy to dotyczy darowizny?

Porada

W celu rozwiązania problemu z darowizną mieszkania od rodziców, należy pilnie skonsultować się z doradcą podatkowym, aby zweryfikować obowiązek podatkowy oraz zasady ewentualnego zwolnienia, w tym termin zgłoszenia darowizny. Jednocześnie, dla wyjaśnienia kwestii roszczeń siostry i pojęcia zachowku, rekomenduje się konsultację z prawnikiem spadkowym. Prawnik precyzyjnie określi, że zachowek to roszczenie, które może pojawić się po śmierci darczyńców, a nie w chwili otrzymania darowizny, co wymaga dokładnej analizy prawnej, zapewniając pełne zrozumienie sytuacji.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close