Podatek od darowizny
| forum | Forum » Pytania podatkowe | |
| flag | Data pytania: | 2022-01-18 13:47:00 |
| flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 07:04:17 |
Otrzymałem w akcie darowizny od rodziców mieszkanie własnościowe . Nie wiem czy w związku z tym mam jakieś zobowiązania podatkowe ? Ponadto nie wiem czy nie jestem zobowiązana do rozliczenia się z moją siostrą ? Co to jest tak zwany zachówek i czy to dotyczy darowizny?
Pytanie przesłane przez użytkownika.Porady dostępne poniżej.
W celu rozwiązania problemu z darowizną mieszkania od rodziców, należy pilnie skonsultować się z doradcą podatkowym, aby zweryfikować obowiązek podatkowy oraz zasady ewentualnego zwolnienia, w tym termin zgłoszenia darowizny. Jednocześnie, dla wyjaśnienia kwestii roszczeń siostry i pojęcia zachowku, rekomenduje się konsultację z prawnikiem spadkowym. Prawnik precyzyjnie określi, że zachowek to roszczenie, które może pojawić się po śmierci darczyńców, a nie w chwili otrzymania darowizny, co wymaga dokładnej analizy prawnej, zapewniając pełne zrozumienie sytuacji.
Porada naszego najlepszego experta.Rady innych użytkowników poniżej.
W celu rozwiązania problemu z darowizną mieszkania od rodziców, należy pilnie skonsultować się z doradcą podatkowym, aby zweryfikować obowiązek podatkowy oraz zasady ewentualnego zwolnienia, w tym termin zgłoszenia darowizny. Jednocześnie, dla wyjaśnienia kwestii roszczeń siostry i pojęcia zachowku, rekomenduje się konsultację z prawnikiem spadkowym. Prawnik precyzyjnie określi, że zachowek to roszczenie, które może pojawić się po śmierci darczyńców, a nie w chwili otrzymania darowizny, co wymaga dokładnej analizy prawnej, zapewniając pełne zrozumienie sytuacji.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
|
Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
|