Czy mogę pracować na urlopie wychowawczym?

Pytanie na forumODP
Czy mogę pracować na urlopie wychowawczym?
forumForum » Pytania prawnicze
flagData pytania:2021-12-13 09:38:21
flagAktualizacja:2025-09-09 07:06:22
ID: 6581f020d2515

Po okresie urlopu macierzyńskiego, przeszłam na urlop wychowawczy. Jest on bezpłatny, ale ja zastanawiam się czy mogę podjąć pracę na pół etatu? Mam możliwość iść do sklepu na cząstkę etatu, mąż wtedy zostałby z dzieckiem. Nie wiem tylko czy prawnie mi wolno, czy powinnam zrezygnować z urlopu wychowawczego? Nie chciałabym też stracić świadczeń.

Porada

Podjęcie pracy na pół etatu podczas urlopu wychowawczego jest prawnie możliwe, pod warunkiem zachowania osobistej opieki nad dzieckiem. Polskie prawo dopuszcza podjęcie zatrudnienia u obecnego lub nowego pracodawcy, o ile nie koliduje to z głównym celem urlopu, jakim jest osobista piecza. Zatem praca w sklepie na cząstkę etatu, przy zapewnieniu opieki przez męża, jest zgodna z przepisami. Urlop wychowawczy jest bezpłatny, więc podjęcie pracy nie skutkuje jego utratą. Należy jednak sprawdzić zasady przyznawania innych świadczeń rodzinnych, gdyż mogą być one zależne od dochodu, choć zazwyczaj praca na pół etatu nie wpływa negatywnie na ich wysokość.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close