Dziedziczenie długów jak uniknąć?

Pytanie na forumODP
Dziedziczenie długów jak uniknąć?
forumForum » Pytania prawnicze
flagData pytania:2021-10-23 17:24:12
flagAktualizacja:2025-09-09 07:09:22
ID: 6581f01f9fd3e

Zmarł mój kuzyn, którego jedynym spadkobiercą jestem ja. Kuzyn nie pozostawił po sobie majątku tylko długi. Ostatnio otrzymałem informację z ZUS, że zadłużenie kuzyna przechodzi na mnie. Jak mogę tego uniknąć? Czy powinien odwoływać się do sądu czy do ZUSu? Nie chcę płacić długów kuzyna, bo z jakiej racji? Czy mam szansę na uniknięcie płacenia długów?

Porada

Aby uniknąć odpowiedzialności za długi zmarłego kuzyna, konieczne jest złożenie oświadczenia o odrzuceniu spadku, co jest najskuteczniejszym rozwiązaniem w opisanej sytuacji. Na podjęcie tej czynności spadkobierca ma termin sześciu miesięcy, licząc od dnia, w którym dowiedział się o swoim powołaniu do dziedziczenia. Oświadczenie można złożyć przed sądem rejonowym albo w kancelarii notarialnej, co spowoduje całkowite wyłączenie z kręgu spadkobierców. W konsekwencji nie odziedziczy Pan żadnych zobowiązań, w tym długu wobec ZUS, dlatego odwołanie do tej instytucji nie jest konieczne.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close