Dziedziczenie długów jak uniknąć?
| forum | Forum » Pytania prawnicze | |
| flag | Data pytania: | 2021-10-23 17:24:12 |
| flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 07:09:22 |
Zmarł mój kuzyn, którego jedynym spadkobiercą jestem ja.Kuzyn nie pozostawił po sobie majątku tylko długi.Ostatnio otrzymałem informację z ZUS, że zadłużenie kuzyna przechodzi na mnie. Jak mogę tego uniknąć?Czy powinien odwoływać się do sądu czy do ZUSu? Nie chcę płacić długów kuzyna, bo z jakiej racji? Czy mam szansę na uniknięcie płacenia długów?
Pytanie przesłane przez użytkownika.Porady dostępne poniżej.
Aby uniknąć odpowiedzialności za długi zmarłego kuzyna, konieczne jest złożenie oświadczenia o odrzuceniu spadku, co jest najskuteczniejszym rozwiązaniem w opisanej sytuacji. Na podjęcie tej czynności spadkobierca ma termin sześciu miesięcy, licząc od dnia, w którym dowiedział się o swoim powołaniu do dziedziczenia. Oświadczenie można złożyć przed sądem rejonowym albo w kancelarii notarialnej, co spowoduje całkowite wyłączenie z kręgu spadkobierców. W konsekwencji nie odziedziczy Pan żadnych zobowiązań, w tym długu wobec ZUS, dlatego odwołanie do tej instytucji nie jest konieczne.
Porada naszego najlepszego experta.Rady innych użytkowników poniżej.
Aby uniknąć odpowiedzialności za długi zmarłego kuzyna, konieczne jest złożenie oświadczenia o odrzuceniu spadku, co jest najskuteczniejszym rozwiązaniem w opisanej sytuacji. Na podjęcie tej czynności spadkobierca ma termin sześciu miesięcy, licząc od dnia, w którym dowiedział się o swoim powołaniu do dziedziczenia. Oświadczenie można złożyć przed sądem rejonowym albo w kancelarii notarialnej, co spowoduje całkowite wyłączenie z kręgu spadkobierców. W konsekwencji nie odziedziczy Pan żadnych zobowiązań, w tym długu wobec ZUS, dlatego odwołanie do tej instytucji nie jest konieczne.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
|
Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
| library_books Spadek po rodzicach » | |
| library_books Czy pracodawca może odmówić urlopu? » | |
| library_books Aspekty prawne wojny na Ukrainie » |
|