Jak pozbyć się lokatorów?

Pytanie na forumODP
Jak pozbyć się lokatorów?
forumForum » Pytania prawnicze
flagData pytania:2021-11-22 09:45:21
flagAktualizacja:2025-09-09 07:10:22
ID: 6581f02056916

Wynajmowałam mieszkanie małżeństwu. Od prawie pół roku nie płacą, nie tylko czynszu, najmu, ale również rachunków za prąd i gaz. Mimo mojego upominania, nie chcą płacić i już. Czy istnieje jakiś przepis na podstawie, którego mogę ich się pozbyć z mieszkania? Mimo moich próśb nie chcą dobrowolnie go opuścić. Czy mogę odzyskać pieniądze za czynsz?

Porada

W celu usunięcia lokatorów i odzyskania należności, należy pisemnie wypowiedzieć umowę najmu z powodu braku płatności czynszu i rachunków. Jeśli lokatorzy nie opuszczą lokalu, konieczne jest złożenie do sądu pozwu o eksmisję oraz o zapłatę zaległych kwot, dołączając dowody. Tylko prawomocny wyrok sądowy uprawnia do usunięcia i odzyskania pieniędzy. Sąd może orzec o prawie do lokalu socjalnego, co wydłuży proces, lecz nie zwalnia z obowiązku opuszczenia ani zapłaty.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close