Stosunki pracownicze

forum | Forum » Pytania prawnicze | |
flag | Data pytania: | 2022-02-09 21:53:25 |
flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 07:12:22 |
Pracuje w dużej firmie i na co dzień spotykają mnie przykre sytuacje ze strony mojego bezpośredniego przełożonego. Wynagradzanie za dobra pracę jest u niego wypaczona totalnie i uważam, że się do roli kierownika nie nadaje. Kiedyś istniały tak zwane sądy koleżeńskie do, których można było podobne problemy zgłaszać. Co robić dzisiaj?
W celu rozwiązania problemu z przełożonym, należy systematycznie dokumentować wszystkie incydenty oraz niesprawiedliwe oceny, gromadząc dowody. Pierwszym krokiem jest formalne zgłoszenie sytuacji do działu HR lub wewnętrznego rzecznika pracowniczego, zgodnie z procedurami firmy. Warto rozważyć mediację wewnętrzną, która może pomóc konstruktywnie rozwiązać konflikt. Jeśli wewnętrzne działania nie przyniosą rezultatu lub dotyczą naruszeń prawa pracy, konieczne jest zwrócenie się o pomoc do Państwowej Inspekcji Pracy. Ostatecznie, w przypadku braku poprawy, niezbędna będzie konsultacja z prawnikiem specjalizującym się w prawie pracy, aby ocenić dalsze kroki prawne i zapewnić ochronę praw pracownika.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
library_books Dochodzenie odszkodowania za uszkodzony samochód » | |
library_books Dostałam pozew rozowody » | |
library_books Co jest powodem dyscyplinarnego zwolnienia pracownika? » |
|