Zaskarżenie nakazu zapłaty

Pytanie na forumODP
Zaskarżenie nakazu zapłaty
forumForum » Pytania prawnicze
flagData pytania:2022-02-07 17:58:09
flagAktualizacja:2025-09-09 07:14:22
ID: 6581f021611fd

W jakich warunkach możemy uprawomocniony zakaz zapłaty zaskarżyć? Otrzymałem ostatnio pismo od komornika sądowego, że w jego kancelarii jest prawomocny nakaz zapłaty i będzie się odbywać egzekucja z mojego wynagrodzenia lub majątku. Nie wiem dlaczego po wydaniu wyroku nie otrzymałem jego i nie miałem możliwości obrony.

Porada

Należy niezwłocznie podjąć kroki prawne, bowiem istnienie prawomocnego nakazu zapłaty nie wyklucza możliwości jego zaskarżenia w pewnych okolicznościach, szczególnie gdy strona nie miała możliwości obrony, kluczowe jest ustalenie daty doręczenia nakazu, gdyż od niej biegną terminy na wniesienie środków zaskarżenia, należy sprawdzić, czy doręczenie było prawidłowe, czy adres był aktualny, czy nastąpiło ono osobiście, czy też zastępczo, w przypadku wadliwego doręczenia istnieje możliwość wniesienia wniosku o przywrócenie terminu do wniesienia sprzeciwu od nakazu zapłaty, argumentując brak wiedzy o toczącym się postępowaniu, równocześnie warto rozważyć złożenie pozwu przeciwegzekucyjnego, celem zawieszenia postępowania egzekucyjnego do czasu wyjaśnienia sprawy co do samego nakazu zapłaty, niezbędna jest analiza akt sprawy w sądzie, aby ocenić podstawy wydania nakazu i ewentualne błędy proceduralne, finalnie decyzję o wyborze strategii procesowej należy podjąć po konsultacji z prawnikiem, który oceni szanse na skuteczne zaskarżenie nakazu.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close