Dlaczego nie lubię dzieci?

Pytanie na forumODP
Dlaczego nie lubię dzieci?
forumForum » Pytania psychologiczne
flagData pytania:2021-10-26 20:56:16
flagAktualizacja:2025-09-09 07:18:23
ID: 6581f01fef04a

Nie wiem z czego wynika to, że nie przepadam za dziećmi... Serio, wszyscy się rozklejają nad jakimiś maluchami, a mnie denerwują, aż mi czasem głupio i udaje przed koleżankami... Czy to się kiedyś zmieni?

Porada

Problem niechęci do dzieci może wynikać z różnych przyczyn, warto więc zastanowić się nad własnymi doświadczeniami z dzieciństwa, relacjami z rodzeństwem lub brakiem takich relacji, analizując swoje emocje i reakcje w kontakcie z dziećmi, można odkryć źródło tej niechęci, pomocna może okazać się rozmowa z psychologiem, który pomoże zidentyfikować przyczyny i przepracować trudności, zrozumienie własnych emocji i akceptacja ich jest kluczowa, nie należy wstydzić się swoich uczuć, ale dążyć do zrozumienia ich i ewentualnej zmiany postawy, obserwowanie interakcji innych osób z dziećmi może pomóc w zrozumieniu, co wywołuje pozytywne reakcje i czy można to odnieść do siebie, ważne jest, by nie zmuszać się do pozytywnych reakcji, a skupić się na akceptacji swoich emocji i zrozumieniu ich źródeł.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close