Nie potrafię kochać

Pytanie na forumODP
Nie potrafię kochać
forumForum » Pytania sercowe
flagData pytania:2021-10-22 20:25:28
flagAktualizacja:2025-09-09 07:53:25
Pytanie użytkownika

Byłem w kilku związkach, dłuższych i krótszych, ale nigdy się tak naprawdę nie zakochałem, było fajnie, seks był fajny, ale to tyle. Nie wiem o co chodzi. Inni jakoś są ze sobą, mają gorsze i lepsze chwile, ale mój kumpel jest zakochany w swojej dziewczynie wiem o tym. Co jest ze mną nie tak?

Pytanie przesłane przez użytkownika.
Porady dostępne poniżej.
Porada experta

Problem braku głębokiego uczucia w relacjach można rozwiązać poprzez introspekcję, analizę dotychczasowych związków, identyfikację wzorców i oczekiwań, warto zastanowić się nad definicją miłości, nad tym, co ona oznacza dla danej osoby, czy skupia się na emocjach, bliskości, zaangażowaniu, czy też na innych aspektach relacji, pomocna może być terapia indywidualna, która pozwoli na przepracowanie ewentualnych blokad emocjonalnych, lęków przed bliskością, trudności w budowaniu intymności, istotne jest także otwarcie się na nowe doświadczenia, próbowanie różnych form spędzania czasu z partnerem, eksperymentowanie w sferze emocjonalnej i fizycznej, ważne jest również okazywanie uczuć, dbanie o relację, inwestowanie w nią czasu i energii, warto pamiętać, że miłość to proces, wymaga czasu, zaangażowania, gotowości do pracy nad sobą i związkiem.

Porada naszego najlepszego experta.
Rady innych użytkowników poniżej.
Porada

Problem braku głębokiego uczucia w relacjach można rozwiązać poprzez introspekcję, analizę dotychczasowych związków, identyfikację wzorców i oczekiwań, warto zastanowić się nad definicją miłości, nad tym, co ona oznacza dla danej osoby, czy skupia się na emocjach, bliskości, zaangażowaniu, czy też na innych aspektach relacji, pomocna może być terapia indywidualna, która pozwoli na przepracowanie ewentualnych blokad emocjonalnych, lęków przed bliskością, trudności w budowaniu intymności, istotne jest także otwarcie się na nowe doświadczenia, próbowanie różnych form spędzania czasu z partnerem, eksperymentowanie w sferze emocjonalnej i fizycznej, ważne jest również okazywanie uczuć, dbanie o relację, inwestowanie w nią czasu i energii, warto pamiętać, że miłość to proces, wymaga czasu, zaangażowania, gotowości do pracy nad sobą i związkiem.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
  • Uwagi dodatkowe

Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.

Brak porad innych użytkowników...
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close