Jak zacząć biegać?
| forum | Forum » Pytania sportowe | |
| flag | Data pytania: | 2021-10-07 15:16:07 |
| flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 08:05:25 |
Postanowiłem zacząć biegać. Tylko kompletnie nie wiem od czego zacząć? Nie wiem czy można po prostu założyć buty i zacząć biegać? Jak ułożyć plan biegowy? Przyznaję, że wcześniej nigdy nie biegałem, bo nie miałem czasu, a teraz trochę mi się przybrało na wadze i chciałbym zacząć się ruszać. Wydaje mi się, że bieganie jest do tego idealne
Pytanie przesłane przez użytkownika.Porady dostępne poniżej.
Rozpoczęcie przygody z bieganiem warto zacząć od konsultacji z lekarzem, aby wykluczyć przeciwwskazania, następnie należy zaopatrzyć się w odpowiednie obuwie, amortyzujące stawy, ważny jest też strój, zapewniający komfort termiczny, początkowo marszobiegi będą idealne, stopniowo wydłużając odcinki biegowe, a skracając marszowe, plan treningowy powinien uwzględniać dni odpoczynku, regeneracja jest równie ważna, jak sam trening, można skorzystać z gotowych planów treningowych dostępnych w internecie lub aplikacji, albo skonsultować się z trenerem, który ułoży indywidualny plan, dostosowany do możliwości i celów, regularność i cierpliwość są kluczowe, nie należy zrażać się początkowymi trudnościami, z czasem bieganie stanie się przyjemnością.
Porada naszego najlepszego experta.Rady innych użytkowników poniżej.
Rozpoczęcie przygody z bieganiem warto zacząć od konsultacji z lekarzem, aby wykluczyć przeciwwskazania, następnie należy zaopatrzyć się w odpowiednie obuwie, amortyzujące stawy, ważny jest też strój, zapewniający komfort termiczny, początkowo marszobiegi będą idealne, stopniowo wydłużając odcinki biegowe, a skracając marszowe, plan treningowy powinien uwzględniać dni odpoczynku, regeneracja jest równie ważna, jak sam trening, można skorzystać z gotowych planów treningowych dostępnych w internecie lub aplikacji, albo skonsultować się z trenerem, który ułoży indywidualny plan, dostosowany do możliwości i celów, regularność i cierpliwość są kluczowe, nie należy zrażać się początkowymi trudnościami, z czasem bieganie stanie się przyjemnością.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
|
Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
| library_books Rehabilitant, czy warto? » | |
| library_books Najlepsze sztuki walki » | |
| library_books Odżywka na przytycie » |
|