Problem z sierścią psa

Pytanie na forumODP
Problem z sierścią psa
forumForum » Pytania weterynaryjne
flagData pytania:2021-10-26 15:50:59
flagAktualizacja:2025-09-09 08:16:25
Pytanie użytkownika

Mój pies ma bardzo matową sierść. Używam szamponu weterynaryjnego i kąpię go minimum raz na tydzień. Teraz nie tylko jest matowa sierść, ale dodatkowo łupież – wygląda podobnie jak u ludzi. Nie wiem co mogę jeszcze zrobić. Pies średnio lubi wodę i na myśl o wymogu dodatkowych kąpieli już mi się odechciewa…

Pytanie przesłane przez użytkownika.
Porady dostępne poniżej.
Porada experta

Problem matowej sierści i łupieżu u psa wymaga pilnej konsultacji weterynaryjnej. Objawy te mogą wskazywać na schorzenia skórne, alergie lub niedobory żywieniowe, wymagające profesjonalnej diagnozy i leczenia. Weterynarz zleci badania, zaproponuje dietę bogatą w omega-3 oraz suplementy na skórę. Należy zweryfikować częstotliwość kąpieli, gdyż zbyt częste mycie narusza barierę ochronną skóry, prowadząc do przesuszenia i łupieżu. Rozważ rzadsze kąpiele, stosowanie odżywek nawilżających oraz regularne wyczesywanie sierści, co poprawi jej kondycję i zmniejszy dyskomfort.

Porada naszego najlepszego experta.
Rady innych użytkowników poniżej.
Porada

Problem matowej sierści i łupieżu u psa wymaga pilnej konsultacji weterynaryjnej. Objawy te mogą wskazywać na schorzenia skórne, alergie lub niedobory żywieniowe, wymagające profesjonalnej diagnozy i leczenia. Weterynarz zleci badania, zaproponuje dietę bogatą w omega-3 oraz suplementy na skórę. Należy zweryfikować częstotliwość kąpieli, gdyż zbyt częste mycie narusza barierę ochronną skóry, prowadząc do przesuszenia i łupieżu. Rozważ rzadsze kąpiele, stosowanie odżywek nawilżających oraz regularne wyczesywanie sierści, co poprawi jej kondycję i zmniejszy dyskomfort.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
  • Uwagi dodatkowe

Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.

Brak porad innych użytkowników...
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close