Pierwszy dzień w szkole

Pytanie na forumODP
Pierwszy dzień w szkole
forumForum » Pytania wychowawcze
flagData pytania:2022-01-28 11:32:08
flagAktualizacja:2025-09-09 08:26:26
ID: 6581f02148654

Jak przygotować dziecko do pierwszego dnia w szkole? Moja córka już za tydzień po raz pierwszy pójdzie do szkoły. Na pewno będzie to dla niej trudne, ale jest nastawiona optymistycznie – to już spory sukces. Co jeszcze mogę dla niej zrobić? Będę na rozpoczęciu roku szkolnego, ale czy mogę jeszcze jakoś jej pomóc?

Porada

Aby złagodzić stres związany z pierwszym dniem w szkole, warto wcześniej odwiedzić budynek, zapoznać córkę z otoczeniem, salą lekcyjną, placem zabaw, to pomoże oswoić się z nowym miejscem, zmniejszy niepokój, można też wspólnie wybrać strój na ten ważny dzień, przygotować wyprawkę, spakować plecak, angażując dziecko w proces, dając poczucie kontroli, przeczytajcie książki o szkole, porozmawiajcie o pozytywnych aspektach edukacji, zawieraniu przyjaźni, nowych doświadczeniach, ważne jest budowanie pozytywnego nastawienia, zapewnienie o wsparciu, obecność na rozpoczęciu roku to dobry początek, ale równie istotne jest okazywanie zrozumienia, cierpliwości w pierwszych dniach, słuchanie o jej przeżyciach, obawach, to wzmocni poczucie bezpieczeństwa, pomoże adaptacji.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close