Zazdrość o rodzeństwo i agresja u dziecka, jak sobie z tym poradzić?

Pytanie na forumODP
Zazdrość o rodzeństwo i agresja u dziecka, jak sobie z tym poradzić?
forumForum » Pytania wychowawcze
flagData pytania:2021-09-29 22:21:53
flagAktualizacja:2025-09-09 08:30:26
Pytanie użytkownika

Mam dwójkę dzieci. Rok temu urodziłam Hanię, Kamilek miał wtedy dwa latka. Na początku nie było problemu, cieszył się, że będzie miał siostrzyczkę. Wiadomo mała wymagała opieki, więc nie byłam w stanie mu poświęcać już tyle uwagi co przedtem. Od dwóch miesięcy nie mogę sobie z nim poradzić. W ogóle mnie nie słucha, płacze i chce żebym się z nim pobawiła, w momencie kiedy akurat nie dam rady, bo karmię małą. Jak mówię mu, że po karmieniu się nim zajmę to występuje u niego duża agresja, kopie zabawki i krzyczy. Jak sobie poradzić w takiej sytuacji, gdy występuje duża zazdrość o rodzeństwo?

Pytanie przesłane przez użytkownika.
Porady dostępne poniżej.
Porada experta

W obliczu zazdrości i agresji u Kamilka kluczowe jest poświęcenie mu dedykowanego czasu, nawet krótkich, ale regularnych chwil wyłącznej uwagi, na przykład podczas snu Hani. Ważne jest włączanie go w opiekę nad siostrą, pozwalając mu poczuć się potrzebnym i ważnym pomocnikiem. Należy też wyraźnie komunikować, że agresja nie jest akceptowalna, oferując jednocześnie alternatywne sposoby wyrażania frustracji, takie jak gniecenie poduszki czy rysowanie. Warto wcześniej informować o planowanych zajęciach z Hanią, minimalizując poczucie odrzucenia. Konsekwencja i spokojna reakcja na jego wybuchy pomogą mu zrozumieć nowe zasady, budując jednocześnie poczucie bezpieczeństwa i przynależności w rodzinie, zmniejszając lęk przed utratą uwagi.

Porada naszego najlepszego experta.
Rady innych użytkowników poniżej.
Porada

W obliczu zazdrości i agresji u Kamilka kluczowe jest poświęcenie mu dedykowanego czasu, nawet krótkich, ale regularnych chwil wyłącznej uwagi, na przykład podczas snu Hani. Ważne jest włączanie go w opiekę nad siostrą, pozwalając mu poczuć się potrzebnym i ważnym pomocnikiem. Należy też wyraźnie komunikować, że agresja nie jest akceptowalna, oferując jednocześnie alternatywne sposoby wyrażania frustracji, takie jak gniecenie poduszki czy rysowanie. Warto wcześniej informować o planowanych zajęciach z Hanią, minimalizując poczucie odrzucenia. Konsekwencja i spokojna reakcja na jego wybuchy pomogą mu zrozumieć nowe zasady, budując jednocześnie poczucie bezpieczeństwa i przynależności w rodzinie, zmniejszając lęk przed utratą uwagi.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
  • Uwagi dodatkowe

Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.

Brak porad innych użytkowników...
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close