Zazdrość o rodzeństwo i agresja u dziecka, jak sobie z tym poradzić?
| forum | Forum » Pytania wychowawcze | |
| flag | Data pytania: | 2021-09-29 22:21:53 |
| flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 08:30:26 |
Mam dwójkę dzieci. Rok temu urodziłam Hanię, Kamilek miał wtedy dwa latka. Na początku nie było problemu, cieszył się, że będzie miał siostrzyczkę. Wiadomo mała wymagała opieki, więc nie byłam w stanie mu poświęcać już tyle uwagi co przedtem. Od dwóch miesięcy nie mogę sobie z nim poradzić. W ogóle mnie nie słucha, płacze i chce żebym się z nim pobawiła, w momencie kiedy akurat nie dam rady, bo karmię małą. Jak mówię mu, że po karmieniu się nim zajmę to występuje u niego duża agresja, kopie zabawki i krzyczy. Jak sobie poradzić w takiej sytuacji, gdy występuje duża zazdrość o rodzeństwo?
Pytanie przesłane przez użytkownika.Porady dostępne poniżej.
W obliczu zazdrości i agresji u Kamilka kluczowe jest poświęcenie mu dedykowanego czasu, nawet krótkich, ale regularnych chwil wyłącznej uwagi, na przykład podczas snu Hani. Ważne jest włączanie go w opiekę nad siostrą, pozwalając mu poczuć się potrzebnym i ważnym pomocnikiem. Należy też wyraźnie komunikować, że agresja nie jest akceptowalna, oferując jednocześnie alternatywne sposoby wyrażania frustracji, takie jak gniecenie poduszki czy rysowanie. Warto wcześniej informować o planowanych zajęciach z Hanią, minimalizując poczucie odrzucenia. Konsekwencja i spokojna reakcja na jego wybuchy pomogą mu zrozumieć nowe zasady, budując jednocześnie poczucie bezpieczeństwa i przynależności w rodzinie, zmniejszając lęk przed utratą uwagi.
Porada naszego najlepszego experta.Rady innych użytkowników poniżej.
W obliczu zazdrości i agresji u Kamilka kluczowe jest poświęcenie mu dedykowanego czasu, nawet krótkich, ale regularnych chwil wyłącznej uwagi, na przykład podczas snu Hani. Ważne jest włączanie go w opiekę nad siostrą, pozwalając mu poczuć się potrzebnym i ważnym pomocnikiem. Należy też wyraźnie komunikować, że agresja nie jest akceptowalna, oferując jednocześnie alternatywne sposoby wyrażania frustracji, takie jak gniecenie poduszki czy rysowanie. Warto wcześniej informować o planowanych zajęciach z Hanią, minimalizując poczucie odrzucenia. Konsekwencja i spokojna reakcja na jego wybuchy pomogą mu zrozumieć nowe zasady, budując jednocześnie poczucie bezpieczeństwa i przynależności w rodzinie, zmniejszając lęk przed utratą uwagi.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
|
Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
| library_books Programy edukacyjne dla dziecka » | |
| library_books W jakim kierunku zmierza dzisiejsza młodzież? » | |
| library_books Czy to skok rozwojowy? » |
|