Ból gardła domowe sposoby

Pytanie na forumODP
Ból gardła domowe sposoby
forumForum » Pytania zdrowotne
flagData pytania:2021-10-24 12:59:44
flagAktualizacja:2025-09-09 08:52:26
ID: 6581f01fb4d11

Boli mnie gardło juz drugi dzień, wzięłam jakieś strepsils z miodem i cytryną, ale nie pomaga za bardzo. Są jakieś domowe sposoby na to, tak, żeby przestało mnie boleć?

Porada

W przypadku uporczywego bólu gardła, trwającego pomimo stosowania pastylek, warto rozważyć kilka domowych metod, łagodzących dolegliwości, można spróbować płukania gardła ciepłą wodą z solą, działającą antyseptycznie i zmniejszającą obrzęk, napary z rumianku lub szałwii również mogą przynieść ulgę, działając przeciwzapalnie i kojąco, istotne jest nawilżanie powietrza w pomieszczeniu, co zapobiega wysuszaniu błony śluzowej gardła, można zastosować nawilżacz lub położyć mokry ręcznik na kaloryferze, spożywanie ciepłych, płynnych posiłków, takich jak rosół lub herbaty z miodem i cytryną, pomoże nawilżyć gardło i złagodzić ból, jeśli jednak objawy nie ustąpią po kilku dniach, lub nasilą się, konieczna będzie konsultacja z lekarzem, wykluczająca infekcję bakteryjną, wymagającą antybiotykoterapii.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Lista najlepszych odpowiedziOceń
Na pewno coś pomoże płukanie wodą z solą, picie herbaty z cytryną i miodem, no i też duże ilości wody.
Ocena: 0
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close