Ból pięty i tylnej części stopy

Pytanie na forumODP
Ból pięty i tylnej części stopy
forumForum » Pytania zdrowotne
flagData pytania:2022-02-17 00:25:43
flagAktualizacja:2025-09-09 08:52:56
ID: 6581f02187c75

Co pewien czas mocno boli mnie pięta oraz tył stopy (od dołu). Później wszystko przechodzi i nie mam żadnych dolegliwości przez kilka dni lub nawet tygodni. Sytuacja wracała już wiele razy, ale nigdy nie jest to tak dotkliwe ani nie trwa aż tak długo, by zmusić mnie do wizyty u lekarza. Czy może to być coś poważnego?

Porada

Problem bólu pięty i tylnej części stopy, występującego okresowo, wymaga rozważenia kilku potencjalnych przyczyn, takich jak zapalenie powięzi podeszwowej, ostroga piętowa, zapalenie ścięgna Achillesa, dlatego zalecane jest wykonanie badań diagnostycznych, obejmujących badanie fizykalne, ewentualnie RTG lub USG stopy, co pozwoli na identyfikację źródła bólu i wdrożenie odpowiedniego leczenia, obejmującego ćwiczenia rozciągające, noszenie wkładek ortopedycznych, fizykoterapię, a w razie potrzeby leki przeciwzapalne, ważne jest również unikanie przeciążeń stopy, dbanie o odpowiednie obuwie i utrzymywanie prawidłowej wagi ciała, ignorowanie problemu może prowadzić do przewlekłego bólu i ograniczenia sprawności, zatem konsultacja z lekarzem lub fizjoterapeutą jest wskazana.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close