Helicobacter pylori

Pytanie na forumODP
Helicobacter pylori
forumForum » Pytania zdrowotne
flagData pytania:2021-10-21 22:34:08
flagAktualizacja:2025-09-09 09:02:26
ID: 6581f01f87b57

Boli mnie brzuch i ciągle odbija mi się po jedzeniu, słyszałam, że czasem są takie objawy przy zakażeniu bakterią Helicobacter pylori. Jak można się nią zakazić? I jak to leczyć, jeśli okaże się, że dlatego mam problemy z żołądkiem?

Porada

W związku z odczuwanymi dolegliwościami, takimi jak ból brzucha i odbijanie, rekomenduje się pilną konsultację lekarską w celu diagnostyki, zwłaszcza pod kątem zakażenia Helicobacter pylori. Lekarz zleci odpowiednie testy, na przykład oddechowy lub endoskopię, aby potwierdzić obecność bakterii. Zakażenie często przenosi się drogą pokarmową, poprzez wodę, żywność, lub bliski kontakt z nosicielem. W przypadku pozytywnego wyniku, leczenie polega na eradykacji, czyli zastosowaniu specjalistycznej terapii antybiotykowej, często w połączeniu z lekami zmniejszającymi wydzielanie kwasu żołądkowego, co powinno skutecznie rozwiązać problem i złagodzić objawy.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close