Opalenizna na czerwono

Pytanie na forumODP
Opalenizna na czerwono
forumForum » Pytania zdrowotne
flagData pytania:2021-12-16 12:01:17
flagAktualizacja:2025-09-09 09:13:28
ID: 6581f020f370e

Każdy korzysta z dobrodziejstwa jakim jest słońce. Ja osobiście myślałem, że za jednym razem zawojuję świat i deczko się przypaliłem. Co się działo wieczorem t koszmar nie do opowiedzenia. Co robić w takiej sytuacji i czym okładać by skóra została i nie bolało?

Porada

W przypadku intensywnego zaczerwienienia skóry po opalaniu, natychmiast schłodź poparzone miejsca chłodnymi kompresami lub letnim prysznicem, co przyniesie ulgę. Aplikuj preparaty z pantenolem lub czystym aloesem, które nawilżają, łagodzą ból i wspierają regenerację naskórka. Pij dużo wody, aby nawodnić organizm od środka, wspomagając proces gojenia. Unikaj dalszej ekspozycji na słońce, dopóki skóra całkowicie się nie zagoi, chroniąc ją. W przypadku pęcherzy, silnego bólu, gorączki lub dreszczy, niezwłocznie skonsultuj się z lekarzem, gdyż to może być poważne oparzenie, wymagające interwencji.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close