Prawidłowa waga 13 latki

Pytanie na forumODP
Prawidłowa waga 13 latki
forumForum » Pytania zdrowotne
flagData pytania:2021-11-01 22:35:33
flagAktualizacja:2025-09-09 09:14:16
ID: 6581f0200a384

Hej, mam 156 cm wzrostu i 13 lat już skończone. Moja waga to 43 kg, czy jest to dobra waga? Nie wiem czy powinnam przytyć czy schudnąć? Chciałabym zapytać kogoś kto się zna na tym

Porada

Proponowanym rozwiązaniem problemu oceny prawidłowej wagi dla trzynastoletniej osoby jest zastosowanie profesjonalnych narzędzi diagnostycznych, takich jak siatki centylowe, które odnoszą masę ciała do wzrostu, wieku oraz płci. Wartość czterdziestu trzech kilogramów przy wzroście stu pięćdziesięciu sześciu centymetrów powinna być zinterpretowana właśnie w tym kontekście, ponieważ okres dojrzewania charakteryzuje się indywidualnym tempem rozwoju. Zamiast podejmować samodzielne decyzje o zmianie diety, kluczowe jest skonsultowanie się z lekarzem pediatrą lub dietetykiem, który dokona rzetelnej oceny i w razie potrzeby zaleci odpowiednie postępowanie, dbając o zdrowy rozwój młodego organizmu.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close