Jak zachęcić wspólnika do wyłożenia większej kasy ?

Pytanie na forumODP
Jak zachęcić wspólnika do wyłożenia większej kasy ?
forumForum » Pytania biznesowe
flagData pytania:2022-02-10 11:48:55
flagAktualizacja:2025-09-09 04:04:11
ID: 6581f0216c90d

Prowadzę spółkę cywilną z kolegą i stoimy przed faktem, ze musimy trochę doinwestować do spółki, ponieważ wprowadzamy dodatkowe kierunki. Wspólnik oczekuje, że to właśnie ja powinienem dołożyć, chociaż w ogólnym rozrachunku to właśnie ja dałem do spółki więcej. Zapisy umowy nic takiego nie przewidują. Co robić?

Porada

Wspólnikowi należy przedstawić szczegółową analizę finansową, jasno ukazującą potencjał wzrostu i zyski z nowych kierunków, podkreślając korzyści dla spółki. Trzeba odbyć otwartą rozmowę, wskazując na dotychczasowy, większy wkład, by argumentować za równym podziałem odpowiedzialności za rozwój. Można zaproponować elastyczne formy dofinansowania, w tym przyszłą korektę udziałów w zyskach lub kapitale, proporcjonalnie do wkładów. Warto też wspólnie zbadać możliwości pozyskania finansowania zewnętrznego, by zmniejszyć presję, prezentując to jako wspólne rozwiązanie dla dobra firmy.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Lista najlepszych odpowiedziOceń
No to zainwestujcie po tyle samo ile macie procent udziału w spółce!
Ocena: 0
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close