Jak odstawić dziecko od piersi?

Pytanie na forumODP
Jak odstawić dziecko od piersi?
forumForum » Pytania dietetyczne
flagData pytania:2021-10-25 18:32:46
flagAktualizacja:2025-09-09 04:18:11
Pytanie użytkownika

Moje dziecko chce jeść tylko mleko z piersi. Nic innego mu nie smakuje, pluje jedzeniem, wybrzydza. Jestem już kompletnie bezsilna. Nie wiem, co mam robić. Macie jakieś potrawy, którymi mogłabym zainteresować dziecko? Dodam, że ma 2 lata.

Pytanie przesłane przez użytkownika.
Porady dostępne poniżej.
Porada experta

Stopniowo ograniczaj karmienia piersią, zwłaszcza w dzień, by zachęcić dwulatka do nowych smaków. Oferuj różnorodne, atrakcyjne wizualnie posiłki, jak kolorowe warzywa w zabawnych kształtach, owoce, musy, zdrowe placuszki, pozwalając dziecku samodzielnie eksplorować jedzenie. Zadbaj o spokojną atmosferę przy posiłkach, unikaj presji, wspólne jedzenie z rodziną buduje pozytywne skojarzenia. Podawaj małe porcje, które dziecko może jeść palcami, co zwiększy jego zaangażowanie. W razie trudności rozważ konsultację z pediatrą lub dietetykiem dziecięcym, by uzyskać wsparcie.

Porada naszego najlepszego experta.
Rady innych użytkowników poniżej.
Porada

Stopniowo ograniczaj karmienia piersią, zwłaszcza w dzień, by zachęcić dwulatka do nowych smaków. Oferuj różnorodne, atrakcyjne wizualnie posiłki, jak kolorowe warzywa w zabawnych kształtach, owoce, musy, zdrowe placuszki, pozwalając dziecku samodzielnie eksplorować jedzenie. Zadbaj o spokojną atmosferę przy posiłkach, unikaj presji, wspólne jedzenie z rodziną buduje pozytywne skojarzenia. Podawaj małe porcje, które dziecko może jeść palcami, co zwiększy jego zaangażowanie. W razie trudności rozważ konsultację z pediatrą lub dietetykiem dziecięcym, by uzyskać wsparcie.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
  • Uwagi dodatkowe

Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.

Brak porad innych użytkowników...
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close