Moje dziecko je tylko mleko

Pytanie na forumODP
Moje dziecko je tylko mleko
forumForum » Pytania dietetyczne
flagData pytania:2021-10-25 18:31:25
flagAktualizacja:2025-09-09 04:23:11
ID: 6581f01fd8c58

Mam problem z moim synkiem. Ma prawie 2 lata, a nie chce jeść niczego innego jak tylko mleko. Albo z mojej piersi, albo modyfikowane. I tak na zmianę. Jest chudziutki, jest typowym niejadkiem, ale przeszedł wszystkie badania i ogólnie jest wszystko w porządku. Niepokoi mnie jednak jego awersja do innego jedzenia.

Porada

Należy skonsultować się z pediatrą i dietetykiem dziecięcym, aby wykluczyć ewentualne problemy zdrowotne, które mogą powodować niechęć do jedzenia stałych pokarmów, można wprowadzić stopniowo nowe smaki i tekstury, zaczynając od małych porcji, oferując różnorodne produkty, dbając o atrakcyjny wygląd posiłków, warto unikać zmuszania dziecka do jedzenia, tworząc pozytywną atmosferę podczas posiłków, można spróbować karmienia dziecka w grupie z innymi dziećmi, co może zwiększyć jego zainteresowanie jedzeniem, pomocne może być również wprowadzenie regularnych pór posiłków i ograniczenie podawania mleka między posiłkami, kluczowe jest cierpliwe i konsekwentne podejście, dające dziecku czas na zaakceptowanie nowych smaków i konsystencji.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close