Moje dziecko je tylko mleko

forum | Forum » Pytania dietetyczne | |
flag | Data pytania: | 2021-10-25 18:31:25 |
flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 04:23:11 |
Mam problem z moim synkiem. Ma prawie 2 lata, a nie chce jeść niczego innego jak tylko mleko. Albo z mojej piersi, albo modyfikowane. I tak na zmianę. Jest chudziutki, jest typowym niejadkiem, ale przeszedł wszystkie badania i ogólnie jest wszystko w porządku. Niepokoi mnie jednak jego awersja do innego jedzenia.
Należy skonsultować się z pediatrą i dietetykiem dziecięcym, aby wykluczyć ewentualne problemy zdrowotne, które mogą powodować niechęć do jedzenia stałych pokarmów, można wprowadzić stopniowo nowe smaki i tekstury, zaczynając od małych porcji, oferując różnorodne produkty, dbając o atrakcyjny wygląd posiłków, warto unikać zmuszania dziecka do jedzenia, tworząc pozytywną atmosferę podczas posiłków, można spróbować karmienia dziecka w grupie z innymi dziećmi, co może zwiększyć jego zainteresowanie jedzeniem, pomocne może być również wprowadzenie regularnych pór posiłków i ograniczenie podawania mleka między posiłkami, kluczowe jest cierpliwe i konsekwentne podejście, dające dziecku czas na zaakceptowanie nowych smaków i konsystencji.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
library_books Dieta przy jelitówce » | |
library_books Brak magnezu w organizmie » | |
library_books Ile schudnę odstawiając słodycze? » |
|