Jak ograniczyć gluten w diecie?

Pytanie na forumODP
Jak ograniczyć gluten w diecie?
forumForum » Pytania dietetyczne
flagData pytania:2021-10-12 08:30:50
flagAktualizacja:2025-09-09 04:18:11
ID: 6581f01f3e013

Od pewnego czasu zauważam, że mój organizm gorzej czuje się po spożyciu produktów zawierających gluten. Nie robiłam jeszcze badań na nietolerancję glutenu, jednak chciałabym spróbować ograniczyć gluten w diecie. Nie wiem, tylko kompletnie jak się do tego przygotować? Czy wystarczy wyeliminować chleb i makarony, czy coś jeszcze?

Porada

Ograniczenie glutenu to więcej niż eliminacja chleba i makaronów. Gluten występuje w wielu przetworzonych produktach, jak wędliny, sosy, słodycze, dlatego czytaj etykiety. Warto skonsultować się z dietetykiem, by zaplanować zbilansowaną dietę, unikając niedoborów. Skup się na naturalnie bezglutenowych produktach, jak ryż, ziemniaki, kasze: gryczana, komosa ryżowa, świeże warzywa, owoce, mięso, ryby, nabiał. Stopniowo wprowadzaj zmiany, obserwując poprawę samopoczucia, co jest kluczowe bez diagnozy.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close