Jak wyeliminować laktozę z diety?

forum | Forum » Pytania dietetyczne | |
flag | Data pytania: | 2021-10-18 10:04:41 |
flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 04:19:11 |
Okazało się, że zarówno ja, jak i mój syn nie tolerujemy laktozy. PO wielu badaniach i długiej diagnostyce musimy odstawić laktozę. Tylko pytanie, jak ją wyeliminować? Czym zastąpić mleko i nabiał w diecie? Czy produkty z oznaczeniem "bez laktozy" są bezpieczne? Czy nie mają w składzie niedozwolonych substancji? Polecicie zamienniki laktozy?
Eliminacja laktozy wymaga starannego planowania diety, należy zacząć od dokładnego czytania etykiet produktów spożywczych, zwracając uwagę na ukryte źródła laktozy, na przykład w pieczywie, wędlinach i lekach, warto wprowadzić zamienniki mleka krowiego, takie jak mleko roślinne, na przykład sojowe, migdałowe, owsiane lub ryżowe, pamiętając o wzbogacaniu ich wapniem i witaminą D, produkty z oznaczeniem "bez laktozy" są zazwyczaj bezpieczne, ale zawsze należy sprawdzić skład, aby upewnić się, że nie zawierają innych substancji, które mogą wywołać reakcję alergiczną, warto skonsultować się z dietetykiem, który pomoże opracować indywidualny plan żywieniowy, uwzględniający potrzeby zarówno matki, jak i dziecka, zapewniając odpowiednią podaż składników odżywczych, można rozważyć suplementację wapnia i witaminy D, szczególnie u dzieci, aby zapobiec niedoborom.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
library_books Celiakia. Co mam jeść, a co nie? » | |
library_books Dobry sklep ze zdrową żywnością? » | |
library_books Na czym polega dieta dr Dąbrowskiej? » |
|