Jak zaspokoić ochotę na coś słodkiego?

Pytanie na forumODP
Jak zaspokoić ochotę na coś słodkiego?
forumForum » Pytania dietetyczne
flagData pytania:2021-11-19 15:10:38
flagAktualizacja:2025-09-09 04:20:11
ID: 6581f020450b1

Mam nieustanny apetyt na słodycze. Mogłabym je jeść na okrągło - na śniadanie, obiad czy kolację. Macie pomysł jak zaspokoić chęć sięgania po słodycze. Jak tak dalej pójdzie, to przy mojej siedzącej pracy, nie zmieszczę się w moje ulubione ubrania. Jak zniwelować głód słodkości? Czym ewentualnie zastąpić słodycze, żeby było zdrowiej?

Porada

Aby zaspokoić ochotę na słodkie, warto zacząć od regularnych, zbilansowanych posiłków, bogatych w białko i błonnik, które stabilizują poziom cukru we krwi, zapobiegając nagłym napadom głodu, można również sięgnąć po owoce, takie jak jagody, maliny czy jabłka, stanowiące naturalne źródło słodyczy, warto także eksperymentować ze zdrowymi zamiennikami, na przykład daktylami, musem jabłkowym lub domowymi batonikami z orzechów i nasion, ważne jest stopniowe ograniczanie spożycia cukru, aby organizm przyzwyczaił się do mniejszej ilości słodkości, pomocne może być również picie dużej ilości wody, która często mylona jest z uczuciem głodu, a także znalezienie alternatywnych sposobów radzenia sobie ze stresem, na przykład aktywność fizyczna, medytacja lub hobby, odwracające uwagę od jedzenia.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close