Czym zastąpić cukier?
| forum | Forum » Pytania dietetyczne | |
| flag | Data pytania: | 2021-11-23 20:47:33 |
| flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 04:14:11 |
Wiem, że biały cukier jest niezdrowy, ale trudno mi się przemóc do gorzkiej herbaty, kawy czy np. ciasta bez cukru. Proszę o podsunięcie mi czym mogę zastąpić cukier, by nie ryzykować zdrowiem, a jednocześnie nie tracić z potraw i napojów smaku. Nie słodzę dużo, ale po prostu bardzo mi nie smakuje kuchnia bez cukru.
Pytanie przesłane przez użytkownika.Porady dostępne poniżej.
Proponujemy rozważenie naturalnych i zdrowych zamienników cukru, które pozwolą zachować pożądaną słodycz potraw bez uszczerbku dla zdrowia. Do napojów takich jak kawa czy herbata idealnie nadają się stewia oraz erytrytol, będące słodzikami o niemal zerowej kaloryczności, które dodatkowo nie wpływają negatywnie na poziom glukozy we krwi. W przypadku wypieków i deserów doskonałym rozwiązaniem jest ksylitol, czyli cukier brzozowy, mający znacznie niższy indeks glikemiczny od tradycyjnego cukru.
Porada naszego najlepszego experta.Rady innych użytkowników poniżej.
Proponujemy rozważenie naturalnych i zdrowych zamienników cukru, które pozwolą zachować pożądaną słodycz potraw bez uszczerbku dla zdrowia. Do napojów takich jak kawa czy herbata idealnie nadają się stewia oraz erytrytol, będące słodzikami o niemal zerowej kaloryczności, które dodatkowo nie wpływają negatywnie na poziom glukozy we krwi. W przypadku wypieków i deserów doskonałym rozwiązaniem jest ksylitol, czyli cukier brzozowy, mający znacznie niższy indeks glikemiczny od tradycyjnego cukru.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
|
Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
| library_books Odchudzania na zawołanie » | |
| library_books Czy każdy może stosować dietę ketogeniczną? » | |
| library_books Czy post dr Dąbrowskiej jest dla nastolatki? » |
|