Pożyczka dla kolegi

Pytanie na forumODP
Pożyczka dla kolegi
forumForum » Pytania finansowe
flagData pytania:2022-02-10 12:09:07
flagAktualizacja:2025-09-09 04:47:10
ID: 6581f0216d529

Pożyczyłem koledze sporą kwotę gotówki do oddania za rok. Rok już dawno upłynął i kolega nie ma tych pieniędzy dla mnie, ponieważ w dobie pandemii ma kłopoty ze sprzedażą nieruchomości. Nie mogę czekać w nieskończoność, ponieważ przy obecnej inflacji jestem do tyłu a pożyczka koleżeńska bez odsetek. Co mam zrobić?

Porada

Sugerowanym wyjściem jest renegocjacja warunków długu i jego formalizacja, co pozwoli zabezpieczyć Pańskie interesy, jednocześnie dając szansę na utrzymanie dobrych relacji z kolegą. Należy przygotować pisemną ugodę, w której zostanie wyznaczony nowy, ostateczny i nieprzekraczalny termin zwrotu całej kwoty, a także warto zawrzeć w niej klauzulę waloryzacyjną, która powiąże wartość długu z aktualnym wskaźnikiem inflacji, chroniąc pożyczone środki przed utratą wartości. Rozsądnym krokiem byłoby również ustalenie harmonogramu spłat ratalnych, co ułatwiłoby koledze stopniowe oddawanie pieniędzy, a Panu zapewniło regularny przypływ gotówki.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close