Skąd wziąć pieniądze na spłatę długu?

Pytanie na forumODP
Skąd wziąć pieniądze na spłatę długu?
forumForum » Pytania finansowe
flagData pytania:2021-11-19 15:29:11
flagAktualizacja:2025-09-09 04:48:10
ID: 6581f02046781

W ostatnim czasie mi się nie wiedzie. Zaciągnąłem kilka pożyczek w różnych bankach. Niektóre wziąłem na siebie, inne na żonę, a jeszcze inne na matkę. Nie mam jednak z czego spłacić tych pożyczek. Zaczyna nade mną wisieć wizja komornika. Co zrobić, żeby znaleźć pieniądze? Gdzie dorobić? Podpowiedzcie jak wyjść z tej patowej sytuacji?

Porada

Analizując trudną sytuację finansową, warto rozważyć kilka opcji, przede wszystkim należy dokładnie przeanalizować wszystkie zaciągnięte zobowiązania, sprawdzić oprocentowanie i terminy spłat, następnie skonsolidować długi w jeden, z niższą ratą, co ułatwi kontrolę nad finansami, można też poszukać dodatkowego źródła dochodu, podejmując pracę dorywczą lub sprzedając niepotrzebne przedmioty, warto również skonsultować się z doradcą finansowym lub prawnikiem, który pomoże znaleźć indywidualne rozwiązanie, uwzględniając specyfikę sytuacji, a także rozważyć możliwość ogłoszenia upadłości konsumenckiej, jako ostatecznego, lecz legalnego sposobu na oddłużenie, pamiętając, że kluczowe jest podjęcie konkretnych działań i unikanie dalszego zadłużania się.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close