Spóźniony okres po antybiotyku

Pytanie na forumODP
Spóźniony okres po antybiotyku
forumForum » Pytania zdrowotne
flagData pytania:2021-11-19 15:31:33
flagAktualizacja:2025-09-09 09:16:28
ID: 6581f02046a0b

Miałam zapalenie ucha, niestety musiałam brać antybiotyk, żeby wrócić do zdrowia. Niestety od miesiąca nie mam okresu. Robiłam test ciążowy, zarówno zwykły, jak i z krwi i potwierdziłam, że nie jestem w ciąży. Czy Wam po braniu antybiotyku opóźniał się okres? Jeśli tak to kiedy wszystko wróciło do normy? I o ile Wam się opóźnił okres?

Porada

Opóźnienie miesiączki po antybiotykoterapii, pomimo negatywnych testów ciążowych, jest zjawiskiem często obserwowanym, ponieważ antybiotyki i stres związany z chorobą mogą wpływać na równowagę hormonalną organizmu, zaburzając cykl. Organizm potrzebuje czasu na regenerację i powrót do normy po infekcji oraz leczeniu. Wiele kobiet doświadcza podobnych fluktuacji, dlatego warto spokojnie obserwować cykl przez najbliższe tygodnie. Jeśli jednak opóźnienie będzie się utrzymywać lub pojawią się inne niepokojące objawy, konieczna jest konsultacja z lekarzem ginekologiem, który profesjonalnie oceni sytuację, przeprowadzi niezbędne badania i wykluczy inne przyczyny, zapewniając właściwą diagnozę oraz indywidualne zalecenia medyczne.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close