Co na poparzenia słoneczne?

Pytanie na forumODP
Co na poparzenia słoneczne?
forumForum » Pytania kosmetycze
flagData pytania:2021-10-23 17:37:35
flagAktualizacja:2025-09-09 05:00:22
Pytanie użytkownika

Przesadziłam ze słońce, zbyt długo leżałam na słońcu i moje barki strasznie palą. Są czerwone, nawet jak wzięłam zimny prysznic. Nie mogę nic na siebie założyć, nawet koszulki. Stosowałam krem po opalaniu, ale ulga była chwilowa. Co mogę stosować na skórę? Czym złagodzić uczucie pieczenia? Czy da się teraz zabezpieczyć skórę przed łuszczeniem się?

Pytanie przesłane przez użytkownika.
Porady dostępne poniżej.
Porada experta

Na silne poparzenia słoneczne ramion, gdzie skóra jest czerwona i piecze, zaleca się natychmiastowe zastosowanie chłodnych kompresów, co przyniesie ulgę. Należy unikać dalszej ekspozycji na słońce, nosić luźne ubrania, aby nie podrażniać skóry. Skutecznym środkiem łagodzącym jest żel aloesowy lub krem z wysoką zawartością pantenolu, które intensywnie nawilżają i wspomagają regenerację naskórka, zmniejszając pieczenie. Regularne nawilżanie pomoże zabezpieczyć skórę przed łuszczeniem, jednak należy pamiętać o delikatności. W przypadku nasilenia objawów, pęcherzy lub gorączki, konieczna jest konsultacja lekarska.

Porada naszego najlepszego experta.
Rady innych użytkowników poniżej.
Porada

Na silne poparzenia słoneczne ramion, gdzie skóra jest czerwona i piecze, zaleca się natychmiastowe zastosowanie chłodnych kompresów, co przyniesie ulgę. Należy unikać dalszej ekspozycji na słońce, nosić luźne ubrania, aby nie podrażniać skóry. Skutecznym środkiem łagodzącym jest żel aloesowy lub krem z wysoką zawartością pantenolu, które intensywnie nawilżają i wspomagają regenerację naskórka, zmniejszając pieczenie. Regularne nawilżanie pomoże zabezpieczyć skórę przed łuszczeniem, jednak należy pamiętać o delikatności. W przypadku nasilenia objawów, pęcherzy lub gorączki, konieczna jest konsultacja lekarska.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
  • Uwagi dodatkowe

Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.

Lista najlepszych odpowiedziOceń
Z domowych sposobów na pewno pomogą okłady z kefiru. Jak to bardziej poważne to idź do apteki, na pewno coś doradzą, żeby złagodzić oparzenie jakiś panthenol czy coś, ale skóra to po takim czymś niestety pewnie Ci zejdzie :/
ilość ocen: 0
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close