Zielone włosy po wizycie na basenie.

Pytanie na forumODP
Zielone włosy po wizycie na basenie.
forumForum » Pytania kosmetycze
flagData pytania:2021-10-12 15:24:02
flagAktualizacja:2025-09-09 05:29:25
ID: 6581f01f418f2

Ratunku! Moje włosy zielenieją! Po każdej wizycie na basenie na moich blond włosach zaczęłam zauważać zielone plamy. Myślałam, że to efekt nie umycia głowy po wyjściu z basenu, jednak zielone włosy utrzymują się jeszcze przez dwa - trzy dni. Co mam zrobić? Jak zabezpieczyć włosy? Jakiś środków używać? Dodam, że pływam zawsze w czepku.

Porada

Zielony odcień na blond włosach po wizycie na basenie jest efektem osadzania się na nich utlenionej przez chlor miedzi, obecnej w wodzie. Kluczowym działaniem prewencyjnym jest zmoczenie włosów czystą wodą i nałożenie na nie odżywki lub olejku przed założeniem czepka, tworząc w ten sposób barierę ochronną. Bezpośrednio po wyjściu z basenu należy dokładnie umyć włosy szamponem głęboko oczyszczającym lub specjalistycznym szamponem chelatującym, który skutecznie usuwa minerały. Aby pozbyć się istniejącego zielonego zabarwienia, można zastosować domową maseczkę z koncentratu pomidorowego lub roztworu aspiryny, które neutralizują niechciany kolor.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close