Jak usunąć plamy z kawy i herbaty?

Pytanie na forumODP
Jak usunąć plamy z kawy i herbaty?
forumForum » Pytania kulinarne
flagData pytania:2021-10-01 16:32:04
flagAktualizacja:2025-09-09 05:36:24
ID: 6581f01eefabc

Miałam ostatnio gości i nakryłam stół moim najładniejszym, ulubionym obrusem. Po imprezie zobaczyłam, że zostały na nim plamy z kawy i herbaty. Jest szansa, że zejdą w praniu? Czego mogę użyć, żeby się ich pozbyć?

Porada

Plamy z kawy i herbaty na obrusie można skutecznie usunąć, działając szybko i metodycznie. Zawsze zacznij od namoczenia poplamionych miejsc w zimnej wodzie; gorąca woda utrwala zabrudzenia, więc jej unikaj. Przed właściwym praniem, zastosuj pre-treatment: delikatnie wetrzyj pastę z sody oczyszczonej i wody, pozostawiając na około piętnaście minut, by rozbić barwnik. Alternatywnie, użyj roztworu białego octu i wody, spryskując nim plamy i delikatnie przecierając. Po wstępnym potraktowaniu, wypierz obrus w pralce, używając standardowego detergentu, w najwyższej bezpiecznej temperaturze dla tkaniny, zgodnie z etykietą. Zwiększając szanse na usunięcie plam, dodaj specjalistyczny odplamiacz do prania, przywracając obrusowi jego pierwotny wygląd.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close