Jak zwalczyć mole w kuchni?

forum | Forum » Pytania kulinarne | |
flag | Data pytania: | 2021-09-28 19:07:51 |
flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 05:37:24 |
Mam w kuchni straszny problem z molami, nie wiem czy nie przyniosłam któregoś dnia do domu z mąką lub jakimś ryżem ze sklepu: (Teraz nie moge się ich pozbyć, chwilę mam spokój, a później znów widzę gdzieś nowego... Ratujcie! Jak mogę je zwalczyć w kuchni?
Aby skutecznie zwalczyć mole spożywcze, należy rozpocząć od dokładnego przeglądu i bezwzględnego wyrzucenia wszystkich zainfekowanych produktów sypkich, takich jak mąka, kasze czy ryż. Następnie konieczne jest dokładne umycie wnętrza szafek kuchennych wodą z octem, co pozwoli usunąć niewidoczne jaja i larwy, a także ich dokładne wysuszenie. Nowo zakupioną żywność należy przechowywać wyłącznie w szczelnie zamykanych pojemnikach, najlepiej szklanych, co uniemożliwi ponowną inwazję szkodników. Warto również rozłożyć w szafkach naturalne odstraszacze, na przykład liście laurowe i goździki, oraz zastosować pułapki feromonowe w celu wyłapania dorosłych osobników i monitorowania sytuacji.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
library_books Przepis na domowe dżemy » | |
library_books Pieczenie wołowiny w piekarniku czy na patelni ? » | |
library_books Dlaczego mój biszkopt ciągle opada? » |
|