Jak zwalczyć mole w kuchni?

Pytanie na forumODP
Jak zwalczyć mole w kuchni?
forumForum » Pytania kulinarne
flagData pytania:2021-09-28 19:07:51
flagAktualizacja:2025-09-09 05:37:24
ID: 6581f01edc273

Mam w kuchni straszny problem z molami, nie wiem czy nie przyniosłam któregoś dnia do domu z mąką lub jakimś ryżem ze sklepu: (Teraz nie moge się ich pozbyć, chwilę mam spokój, a później znów widzę gdzieś nowego... Ratujcie! Jak mogę je zwalczyć w kuchni?

Porada

Aby skutecznie zwalczyć mole spożywcze, należy rozpocząć od dokładnego przeglądu i bezwzględnego wyrzucenia wszystkich zainfekowanych produktów sypkich, takich jak mąka, kasze czy ryż. Następnie konieczne jest dokładne umycie wnętrza szafek kuchennych wodą z octem, co pozwoli usunąć niewidoczne jaja i larwy, a także ich dokładne wysuszenie. Nowo zakupioną żywność należy przechowywać wyłącznie w szczelnie zamykanych pojemnikach, najlepiej szklanych, co uniemożliwi ponowną inwazję szkodników. Warto również rozłożyć w szafkach naturalne odstraszacze, na przykład liście laurowe i goździki, oraz zastosować pułapki feromonowe w celu wyłapania dorosłych osobników i monitorowania sytuacji.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close