Odpowiedniki jedzenia wege

Pytanie na forumODP
Odpowiedniki jedzenia wege
forumForum » Pytania kulinarne
flagData pytania:2021-11-25 14:57:31
flagAktualizacja:2025-09-09 05:41:23
ID: 6581f0208405c

Niedawno przekonałam się do idei wege i zaczynam jeść wyłącznie bezmięsne dania. Proszę o podsunięcie mi odpowiedników mięsa, bo jest mi dość trudno się odzwyczaić, a wiem, że takie produkty istnieją. Potrzebuję czegoś, co mogę jeść w łatwy sposób, bezpiecznie dla zdrowia, żeby nie popaść w niedobory.

Porada

Rozważmy wprowadzenie do diety tofu, bogatego źródła białka, które można marynować i smażyć, imitując teksturę mięsa, warto też sięgnąć po tempeh, produkt fermentowany z soi, o wyrazistym smaku, doskonały do burgerów i gulaszy, soczewica, zwłaszcza czerwona, to świetna baza do past i zup, dostarczająca błonnika i żelaza, ciecierzyca, z której można przygotować falafele lub dodawać ją do curry, jest kolejnym wartościowym składnikiem, pamiętajmy o seitanie, wytwarzanym z glutenu pszennego, który ma bardzo mięsną konsystencję, idealny do smażenia i grillowania, grzyby, takie jak boczniaki, mogą zastąpić mięso w wielu daniach, a orzechy i nasiona, dodawane do potraw, wzbogacą je o zdrowe tłuszcze i minerały, dbajmy o różnorodność posiłków, aby uniknąć niedoborów, suplementacja witaminy B12 może być również rozważana, konsultacja z dietetykiem pomoże dostosować dietę do indywidualnych potrzeb.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close